İkram Hizmetleri Programı

Programın Bağlı Bulunduğu Bölüm
Otel, Lokanta Ve İkram Hizmetleri

Alınan Ünvan
İkram hizmetleri   programı öğrencileri, derslerini başarıyla tamamladıktan ve diğer koşulları yerine getirdikten sonra ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Özel Kabul Şartları
Yükseköğretime Öğrenci kabulü için ülke çapında yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) girmiş olması gerekmektedir. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) yılda bir kez Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Öğrenci Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’den alınan puan ve lise not ortalamalarına göre Yüksek Öğretim kurumlarındaki bölümlere yerleştirilir.

Yeterlilik Şartları
Ön lisans Derecesi almak için azami öğrenim süresi 4 yıldır.


Önceki Öğrenimlerin Tanınması
Yüksek Öğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrencilerin farklı üniversiteler de önceden tamamlamış oldukları öğrenimlerinin tanınmasını talep etme hakkına sahiptir. Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenimlerinin tanınması için, kayıt yılının ilk haftası içinde ilgili birimine kendi transkript ve ders içeriklerini sunmalıdırlar.

Tarihçe
İkram hizmetleri programı 2016-2017 eğitim öğretim yılında örgün öğretim olarak faaliyete başlamıştır. Bölümümüz 4 yarıyıllık bir önlisans programıdır. Öğrenim süresi 2 yıl olup zorunlu 40 işgünü staj bulunmaktadır. 

Program Profili
Turizm sektörü, yeme içme ,eğlence, ulaşım, konaklama , kongre, spor disiplinlerini içine alan ve gelişmekte olan ülkelerde en hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Bu sektör ve hizmet endüstrisi döviz gelirinin, yeni  iş sahalarının ve ekonomik büyümenin temel kaynağıdır. Otelcilik, turizm sektörü içinde bir hizmet endüstrisidir. Bu endüstride lokanta , fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek,  insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır Bölümümüzün  hedefi;   İkram hizmetleri alanında ihtiyaç duyulan ve  gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgiye sahip  ,bilgisayar teknolojilerini kullanabilen  gerekli durumlarda karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip kalifiye eleman yetiştirmektir. İkram Hizmetleri Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz  sektör içindeki turizm işletmeleri ve yiyecek içecek işletmelerinde ve  Catering işletmelerinde  geniş iş imkânına sahip olacaklardır.

Program Çıktıları
1- Yiyecek içecek sektörü ve catering alanı ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2-  Yiyecek içecek işletmeciliği ve catering alanındaki yasal düzenlemeleri,mesleki standartları bilir.
3- Yiyecek içecek ve catering işletmelerinin faaliyet alanlarını, örgütlenme biçimini, çalışma prensiplerini ve küresel ölçekte yaşanan değişim ve gelişimleri bilir.
4- Catering alanında planlama, depolama, maliyetlendirme, üretim süreçleri, hijyen ve sanitasyon, kalite, operasyon, servis,  pazarlama  uygulamalarını bilir ve bu uygulamaları yerine getirebilecek yetkinliklere ulaşır.
5- Aldığı teorik ve uygulamalı dersler ile meslek stajında edindiği tecrübeleri sektörün nitelikli işgücü gereksinimini karşılayabilecek düzeye getirir. Analiz edip, çözüm üretebilme yetisi kazanır.
6- Sektörde bilgi iletişim teknolojisi alanında yararlanılan otomasyon sistemlerini tanır ve kullanımını öğrenir.
7- Duygusal emek yönetimi, ekip çalışması, kişisel gelişim, sosyal ve psikolojik açıdan yeterliliğe ulaşır.
8- "Mesleğin gerektirdiği temel ve mesleki yabancı dil eğitimini alarak, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanabilir."
9- Turizm ve meslek etik değerleri konusunda bilinçlendirilen öğrencilerimiz, çalışma hayatında  bu değerlere bağlı kalacak biçimde yetiştirilir.
10- Beşeri ilişkiler, misafir şikayetleri alanında iletişim becerilerini geliştirir. Ekip çalışmasına uygun, kültürler arası ilişkiler konusunda yeterli düzeyde bilgi ve beceri sahibi olur.        
                             
Mezuniyet Şartları
Öğrencinin, herhangi bir başarısız dersi olmamalı, genel not ortalaması en az 2.00 (4 sisteme göre), zorunlu meslek stajı yapmış ve kabul edilmiş olmalıdır.

Mezunların İstihdam Profili
İkram Hizmetleri (Yiyecek-İçecek İşletmeciliği) programından mezun olan öğrencilerimizin çalışma alanları oldukça geniştir.
Mezunlar Konaklama işletmelerinde;  Otel Müdürü, Yiyecek-İçecek Müdürü, Restoran Şefi, Garson, Restoran Müdürü,  Bar müdürü , Barmen,  Bar şefi Barmaid  olarak çalışabilirler.
Catering firmalarında ;yönetici , operasyon sorumlusu, üretim sorumlusu olarak çalışabilirler
Turizm Bakanlığının çeşitli kademelerinde, kamuya ait turistik tesislerde, Hava Yolları, Charter Şirketleri, Denizcilik ve Kruvaziyer İşletmelerinde çalışabilirler
Uçak gemi tren otobüs hastane mutfaklarında şef olarak  çalışabilirler . Ayrıca Dikey Geçiş ile Lisans Eğitimine devam edenler için Akademik Kariyer imkânına olanak sağlamaktadır.

Dikey Geçişle Tamamlanabilir Lisans Dereceleri
Aile ve Tüketici Bilimleri
• Beslenme ve Diyetetik
• Gastronomi
• Gastronomi ve Mutfak Sanatları
• Mutfak Sanatları ve Yönetimi
• Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilmektedir.