Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü kapsamında bulunan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 2015-2016 eğitim-öğretim yılında örgün öğretim olarak faaliyete başlamıştır. Aynı yıl eğitim-öğretim yılında ikinci öğretime de öğrenci alınmıştır. Zorunlu stajın da eğitimin bir parçasını oluşturduğu meslek yüksekokulumuz, yarı olimpik yüzme havuzu ve 73 odalı uygulama oteli ile öğrencilere verimli bir eğitim ve öğretim olanağı sağlamaya devam etmektedir.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Program İçeriği
 
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Turizm-Otelcilik alanında Ön Lisans Diploması verilir.

Kabul Koşulları
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM’nin uyguladığı merkezi sınavın ilgili alanından yeterli puanı almış olması gerekmektedir. Çalışma şekli örgün ve ikinci öğretim biçimindedir.

Yeterlilik Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bununla birlikte mevcut uygulamadaki 40 gün süreli staj uygulamasını başarı ile tamamlamak gerekmektedir.

Önceki Öğrenim
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal / Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
Tarihçe
2015-2016 eğitim-öğretim yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı örgün öğretim olarak faaliyete başlamıştır. Aynı yıl eğitim-öğretim yılında da ikinci öğretime öğrenci alınmıştır.

Program Profili
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü’nün amacı, turizm sektörü ile ilgili teorik olarak edindiği bilgileri kullanabilme ve analiz edebilme yeteneği ile donatılmış, turizm işletmelerinin orta ve üst yönetim kademelerinde çalışabilecek, etik değerlere önem veren, alanında sektördeki ve dünyadaki gelişmeleri takip edip yorumlayabilen, özgüvenli bireyler yetiştirmektir. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü öğrencileri, turizm sektörü ile ilgili teorik dersler yanında, bilgisayar laboratuvarında verilen ön büro ve kat hizmetleri otomasyon sistemleri ve yiyecek ve içecek hizmetleri otomasyon sistemleri gibi uygulamalı dersler ile teorik bilgilerini kullanabilme becerilerini geliştirebilmektedirler.

Program Yeterlilikleri
1-Turizm sektörü hakkında genel bilgilere ve bu temel bilgileri çalışma hayatında kullanma becerisine sahiptir.
2- Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az Turizm ve Otel İşletmeciliği alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilgisine sahiptir.
3- Turizm ve otelciliğe yönelik temel hizmet becerilerine sahiptir.
4- Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.
5- Alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgilere sahibidir.
6- Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
7- Temel düzeyde bilgisayar yazılımları ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
8-Turizm olaylarının swot analizini yapabilmesine yönelik örnek olaylar, araştırma, avantajlar, fırsatlar, dezavantajları bulma ve çözme becerisine sahiptir.
9- Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
10- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
11- Değişime ve yeniliğe açıktır.
12- Mesleki özgüven becerisine sahiptir.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her öğrenci derslere, uygulamalara, laboratuvar, proje, seminer, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet projelerine katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az % 70 ve uygulamalı ve laboratuvar çalışmalarının ise en az % 80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre, bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir. Derslerin sınavları dersi veren öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Mazeret sınavları mazereti olan öğrencilere ara sınav bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili yönetim kurulu onayı ile yapılabilir.

Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu stajı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Mezun İstihdamı
Mezun olan öğrencilerimiz, otel, motel, tatil köyü, seyahat acentesi, gibi konaklama işletmelerinde restaurant, bar, eğlence merkezleri gibi yiyecek-içecek işletmelerinde, seyahat acentesi, tur operatörü gibi seyahat işletmelerinde değişik pozisyonlarda görev alabilirler. Ayrıca özel sektör kuruluşları haricinde Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev alabilmektedirler. Yabancı dil ve yeterli meslek bilgisine sahip olan mezun öğrenciler, hızla gelişen ve globalleşen sektörde yurt dışında da çalışma olanağı bulmaktadır.

Bir Üst Dereceye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşuluyla Lisans programlarında öğrenim görebilirler.

Eğitim Türü
Tam Zamanlı 1. Öğretim ve 2. Öğretim

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Erhan İŞLEK

Bölüm AKTS Koordinatörü
Öğr. Gör. Selma TATAR

Turizm ve Otel İşletmeciliği Öğretim Elemanları
Öğr.Gör. Dr. Sedat DEĞİŞGEL
Öğr.Gör. Selma TATAR
Öğr.Gör. Esra CESUR

Program Ders İçerikleri