Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, 05 Ocak 2012 tarihinde İçmeler Turizm Meslek Yüksekokulu adıyla kurulmuş olan yüksekokulumuz bünyesinde bulunmaktadır. Yüksekokulumuzun ismi üniversitemiz senatosunun kararı ile 2015 yılında Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümünde Aşçılık, İkram Hizmetleri ve Turizm ve Otel İşletmeciliği programları mevcuttur. Aşçılık, Turizm ve Otel İşletmeciliği ile İkram Hizmetleri programları normal öğretim kapsamında öğrenci kabul etmektedir. Öğrencilerimiz bölümümüzde yer alan programlarda ön lisans düzeyinde 2 yıl boyunca mesleki eğitim almaktadır.
Aşçılık Programı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı bir birim olarak, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında ilk defa öğrenci alarak faaliyetlerine başlamış olan Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu endüstriyel standartlara sahip eğitim mutfağı ile aynı anda 30 öğrencinin gruplar halinde çalışmasına olanak tanımaktadır. Teorik dersler olduğu kadar uygulama dersleri ile birlikte aşçılık programı öğrencileri mutfak alanında deneyim elde etmektedir. Birinci sınıfın yaz döneminde 30 iş günü zorunlu iş yeri stajı ile öğrencilerimize sektörel tecrübe kazandırılmaktadır. Her biri alanlarında uzman, akademik açıdan yeterli ve sektörde deneyimleri olan akademisyenlerimiz ile birlikte programımızda hem normal hem de ikinci öğretim kapsamında eğitim verilmektedir.
Çalışma Alanları
» Yiyecek içecek işletmeleri
» Zincir restoranlar
» Ağırlama sektörü
» Oteller
» Turistik tesisler
» Gıda fabrikaları
» Catering firmaları
» Pastacılık sektörü
» Özel veya resmi kurumların mutfakları
İkram Hizmetleri Programı
Turizm sektörü, yeme içme ,eğlence, ulaşım, konaklama , kongre, spor disiplinlerini içine alan ve gelişmekte olan ülkelerde en hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Bu sektör ve hizmet endüstrisi döviz gelirinin, yeni iş sahalarının ve ekonomik büyümenin temel kaynağıdır. Otelcilik, turizm sektörü içinde bir hizmet endüstrisidir. Bu endüstride lokanta, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır Bölümümüzün hedefi; İkram hizmetleri alanında ihtiyaç duyulan ve gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgiye sahip ,bilgisayar teknolojilerini kullanabilen gerekli durumlarda karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip kalifiye eleman yetiştirmektir. İkram Hizmetleri Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz sektör içindeki turizm işletmeleri ve yiyecek içecek işletmelerinde ve Catering işletmelerinde geniş iş imkânına sahip olacaklardır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü’nün amacı, turizm sektörü ile ilgili teorik olarak edindiği bilgileri kullanabilme ve analiz edebilme yeteneği ile donatılmış, turizm işletmelerinin orta ve üst yönetim kademelerinde çalışabilecek, etik değerlere önem veren, alanında sektördeki ve dünyadaki gelişmeleri takip edip yorumlayabilen, özgüvenli bireyler yetiştirmektir. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü öğrencileri, turizm sektörü ile ilgili teorik dersler yanında, bilgisayar laboratuvarında verilen ön büro ve kat hizmetleri otomasyon sistemleri ve yiyecek ve içecek hizmetleri otomasyon sistemleri gibi uygulamalı dersler ile teorik bilgilerini kullanabilme becerilerini geliştirebilmektedirler.